V sobotu 13. dubna 2017 proběhla v již známých prostorách pražského Divadla U Valšů přednáška prof. JUDr. Ivo Telce, CSc. na téma: Máte právo léčit se jak chcete, s podtitulem: Jaké máme právo? Co říká právo?

Předsedkyně Asociace terapeutů a detoxikačních poradců Denisa Pitnerová moc dobře věděla, proč zvolila právě tohoto hosta, poněvadž právní kličky, týkající se oboru, který detoxikační poradci provozují, jsou více než spletité. Čert aby se v tom vyznal!

Čert možná ne, ale JUDr. Ivo Telec ano. Jeho přednáška byla pro všechny přítomné velmi přínosná a pro ty, kteří se z jakýchkoliv důvodů nemohli zúčastnit, nabízíme malé shrnutí.

JUDr. Ivo Telec přišel na čas, u dveří ho vítá předsedkyně Asociace Denisa Pitnerová

Tady už spolu stojí na pódiu a oběma to moc sluší 🙂

Pane profesore, tak teď už Vy sám, ano?

Role přednášejícího není panu profesoru Telcovi nijak cizí. Přednáší na školách, univerzitách, seminářích…, ale na prknech divadelního jeviště stál zřejmě poprvé. Každopádně své role se ujal skvěle. Pan profesor je nejen velmi chytrý, ale také velmi veselý a společenský.

No, tady se mi líbí, sem budu jezdit častěji 🙂

Semináře se zúčastnily také Marcela Václavková (na fotografii zády) a kolegyně Mirka Martišová, která pochází ze Slovenska a je velmi učenlivá.

Jaj, pán profesor tu už je a ešte som si nestihla ani blok vytiahnuť…

Nevadí, na stole byly pro každého nachystaná skripta, které JUDr. Telec vypracoval a která si terapeuti mohli vzít domů. Mimochodem – teraputi. Tento název byl během přednášky velmi diskutabilní. Kam vlastně spadají? Pod jakou činnost se řadí? Jak bylo na přednášce řečeno, ne všechna povolání jsou státem regulována. Na trhu práce jde o specifický obor, ALE, poněvadž nejde o zdravotníky jako takové, nemůžou se na ně vztahovat de facto ani pokuty. Samozřejmě velmi zjednodušeně řečeno.
Témat, která se na přednášce v souvislosti s prací terapeutů a detoxikačních poradců versus zákona a uzákonění, probíralo, byla spousta. Vydalo by to na knihu. Důležité je si zapamatovat, že zhlediska detoxikačních metod detoxikační poradci postupují ve snaze o pozitivní vliv na zdraví člověka.

Na řadu přišla samozřejmě také otázka technických norem, ovšem toto vysvětlení tlumočit nebudeme, abychom slova pana profesora nepopletli. Ostatně, pokud někomu nebylo něco jasné, měl možnost se zeptat. Předsedkyně Asociace se ptala hodně, a také se hodně dozvěděla.

Pane, profesore, jak to je, když… ….

Celý průběh přednášky probíhal v přátelském duchu. Dopolední část byla hodně informativní, odpolední více oddychová. Přínosná ale byla pro všechny. A kdo nepřišel, může si na internetu najít například stránky Zdravotnické právo a bioetika nebo Alternativní medicína a právo. Nikdy totiž nevíte, kdy se vám tyto právní znalosti hodí.

sál Divadla U Valšů byl plně obsazen

přátelská atmosféra panovala v sále i u jednotlivých stolů…

V červnu ani o letních prázdninách už Asociace žádný seminář ani přednášku neplánuje, neboť se plně soustředí na rekvalifikační kurz Výživového poradce, který bude zahájen v září.

O nových seminářích a přednáškách, i o zajímavých hostech, které jsme oslovili, se zavčas dozvíte na stránkách ATaDEP nebo stránkách www.jonas-ordinace.cz

Text a foto: Saša Stušková