V sobotu 4. listopadu 2017 pořádala Asociace terapeutů a detoxikačních poradců v pražském Divadle U Valšů přednášku na téma: Rozhovory o detoxikaci.
Jako hosta si pozvala osobu nejpovolanější: MUDr. Josefa Jonáše, zakladatele detoxikační metody v České republice.
Už vzhledem k tomu, že přednáška byla vyprodána během necelých dvou dnů, bylo jasné, že účast bude hojná. Sál byl zaplněn do posledního místa.

sál byl zaplněn do posledního místa

místopředsedkyně ATaDEP Maruška Dolejšová zřejmě volá směrem ke dveřím: „Halóóó, už je plno!“

MUDr. Josef Jonáš přišel v očividně dobré náladě. Jelikož se přednáška konala v divadelním sále, už zkraje se pana doktora ujala dramaturgyně divadla Dana Peková, která si ho odvedla do zákulisí. Pan doktor ještě zavtipkoval, jaký dostane divadelní kostým a jestli bude hrát vlka nebo Karkulku 🙂
(ATaDEP s Divadlem U Valšů dlouhodobě spolupracuje a je jeho partnerem).

MUDr. Josef Jonáš však nikdy nic hrát nemusel a ani za masku se schovávat nemusí. Na pódiu působil skromně a právě i v této skromnosti a pokoře se nachází jeho velikost. Poněvadž kdo něco umí, za toho nemluví jen jeho tvář, ale jeho činy.

MUDr. Josef Jonáš přišel v očividně dobré náladě

Za pana doktora Jonáše mluví jeho dlouholetá práce, ruku v ruce jdoucí s velkým přínosem v oblasti detoxikační metody, jíž je u nás zakladatelem. Jeho znalosti a zkušenosti nejen v detoxikační metodě, ale také v přírodní medicíně vůbec, včetně otázek zdraví a prevence v souvislosti s lidským zdravím, lidskou psychikou.., jsou velmi významné a on je samozřejmě rád předává dál.

Téměř všichni přítomní v sále se shodli na tom, že sobotní „Rozhovory o detoxikaci“ byly rozhodně jedny z nejpoutavějších a nejpřínosnějších přednášek v oboru detoxikační medicíny a zdraví.

Přednáška začala v 10 hodin dopoledne. Jen co pan doktor Jonáš, coby host Asociace, vstoupil na jeviště, ozval se obrovský potlesk a ovace (jaké při vší úctě nezažívají snad ani tamní herci).

MUDr. Josef Jonáš v doprovodu dramaturgyně přichází za potlesku na pódium

na pódiu před zahájením přednášky

Plné ruce práce měla asistentka MUDr. Jonáše a předsedkyně ATaDEP Denisa Pitnerová. Od odškrtávání seznamu přihlášených účastníků, rozdávání obědových lístků, celkový dozor a počáteční organizaci, až po činnost kameramanskou. Když jste se jí zeptali, zda nechce s něčím pomoct, odpověděla striktně „ne“. Je to prostě žena mnoha povolání a má ráda všechno sama pod kontrolou. 🙂

kontrola seznamu přihlášených účastníků

a tady už je Denisa za kamerou

Dopolední část přednášky se týkala zdravotních problémů, které hýbou dnešní společností, samozřejmě přišla na řadu i detoxikační metoda MUDr. Jonáše, kdy mimo jiné zavzpomínal i na své začátky. Během toho se mohl kdokoliv v sále na cokoliv zeptat a pokud to bylo možné, pan doktor rád ochotně odpovídal. V této dopolední části nechyběla ani pauza na kávu a malé občerstvení.

Ve 13. hod následoval oběd v krásných, zrenovovaných prostorách restaurace Divadla U Valšů. Úsměvné bylo, že právě před obědem se probírala strava. Pan doktor Jonáš umí o zdravé (i nezdravé) stravě vyprávět velmi poutavě, vždyť je také autorem několika knih na toto téma.

jde se na oběd

Většinou bývají lidé po obědě unaveni a nejraději by si dali šlofíka. Tentokrát ne. Všichni už se těšili na odpolední část přednášky. Těšil se i pan doktor. Přízeň terapeutů, detoxikačních poradců, ale i lidí „z ulice“ zabývajících se zdravým životním stylem, je v souvislosti s MUDr. Josefem Jonášem obrovská. A příznivci neustále přibývají, poněvadž MUDr. Josef Jonáš má lidem rozhodně co předat.

Krátce před 16 hod. odpolední se pan doktor se všemi účastníky rozloučil.
Kéž by bylo takových přednášek – s takovými odborníky- víc!
Ti, kteří si nenechali přednášku ujít a přišli, se jistě mnohé dozvěděli. A vy, kteří jste nebyli, tak možná zase někdy příště…

MUDr. Josef Jonáš

• Asociace terapeutů a detoxikačních poradců, v čele s předsedkyní Denisou Pitnerovu, děkuje všem za účast na přednášce.
  • Poděkování patří také Divadlu U Valšů, za poskytnutí prostor.

text a foto: Saša Stušková