Etika detoxikačního poradce

„Etika je podle slovníku cizích slov soustava názorů na mravnost, systém mravních norem, morálka, mravnost.

V našich potřebách detoxikačního poradce ji můžeme definovat několika málo body:

1. empatie – vcítění se do prožitku druhého
  2. slušnost
  3. nanadřazenost
  4. pochopení
  5. ohleduplnost
  6. takt

Vcítěním se do prožitku druhého mám na mysli to, že klient, který k vám přichází, už obešel mnoho ošetřoven a vyzkoušel mnoho způsobů vyšetření a zatím stále nikde nenašel to, co hledá. Mnoho lidí přichází s nedůvěrou, že pro něj ještě existuje pomoc. Vysvětlujte, povídejte, nenaléhejte a hlavně nechte prostor k povídání svým klientům. Vyslechnete-li je, uvěří, že máte o ně zájem. Řada klientů se u vás i vypláče – a to je prvopočátek jejich detoxikace.

Buďte slušní v jednání s nimi. Někteří jedinci přicházejí, aby si vás vyzkoušeli. Ty předem ubezpečte, že vy jejich problémy nemáte a ani si nehodláte jejich zdraví brát do svých rukou. Jestliže oni sami nejsou přesvědčeni o detoxikaci svého organismu, klidně jim řekněte, že ještě nenastal jejich čas. Detoxikaci si člověk musí zasloužit. Ještě jim pravděpodobně zbývá několik let vyšetřování a léčení klasickou cestou.

Nestavte se do pozice nadřazenosti. Skutečnost, že můžeme pracovat s touto metodou, neznamená, že jsme něco víc než třeba člověk, který nám nosí noviny do schránky. Abychom si mohli koupit rohlík, musí nám ho někdo upéct. Atak je to s každým povoláním. My jsme jen byli ve správný čas na správném místě. Za to buďte vděčni.

Pochopte klienta, když se vaše představa o detoxikaci neshoduje s jeho. Pokuste se mu vysvětlit, proč vy sami to vidíte právě takto. Zeptejte se ho, jestli zde nehrají roli jeho finanční možnosti. Přicházejí lidé, kteří mají doma několik malých dětí, na domě hypotéku, takže při představě výdajů za preparáty pro celou rodinu raději sami sebe strkají do pozadí, hlavně aby se uzdravily děti. Postupujte v těchto případech s pochopením a snažte se detoxikaci jejich rodiny, půjde-li to, řešit třeba pro matku a dítě tím, že snížíte dávkování a jednotlivé preparáty rozepíšete na několik členů rodiny. Podáte-li lihové preparáty, určitě takové rodině pomůžete.

Při samotném měření buďte ohleduplní, nevynášejte ukvapené úsudky z hodnot, které právě naměříte, protože ne každý je připraven slyšet, že právě měříte informaci o zhoubném nádoru. Já sama v tomto případě postupuji tak, že hledám, kde se tato informace nachází, a podávám kombinaci preparátů na řešení protinádorové imunity. Ale co říci klientovi?

Nyní musí nastoupit taktické jednání. Vysvětlete klientovi, že jeho toxické zatížení je poměrně veliké, že vedle detoxikace doporučujete ještě lékařské vyšetření například ledvin, střeva, plic, gynekologické vyšetření a další, aby lékařské přístroje vyloučily případný problém. Neberte si lidské zdraví do svých rukou. Nechte rozhodnout klienta, zda bude dbát vašich slov.“ autor článku: Marie Dolejšová – místopředsedkyně ATaDEP

Rozhovor o detoxikaci s touto dámou si můžete přehrád zde:

Marie Dolejšová pracuje v centru ABELIA: