Bez černý (Sambucus nigra, L.) je listnatý keř, který má široké využití v léčitelství, farmacii i potravinářství. Čerstvé plody bezu černého mají projímavé účinky; sušením nebo tepelným zpracováním se tato vlastnost ztrácí.

Celé květní talíře sbírejte hned na počátku kvetení, když jsou prostřední květy ještě uzavřené. Květní drogu však můžete běžně koupit i v lékárně nebo v drogerii. Čaj z květu je prvotřídním lékem na všechny choroby z prochladnutí (nachlazení). Vyvolává pocení, ničí hnilobné bakterie, čistí zahleněné průdušky. Má i močopudné účinky a mírně projímá, čímž uvolňuje zácpu. Při vnějším použití je droga výbornou přísadou inhalačních směsí proti rýmě a zánětu průdušek, ale i proti bolestem hlavy, obličeje, zubů a uší, osvědčila se též na obklady při křečových žilách. Usušené nebo převařené zralé bobulky černého bezu (tj. bezinky) nejsou jedovaté. Bylinkáři a lidoví léčitelé používali bez na kdeco. Počínaje revmatismem, přes křeče, bolesti zubů a popáleniny, až třeba po kousnutí zvířetem, kdy na ránu přikládali bezový obklad.

Na kašel, horečku a další zdravotní problémy

Dnes už ho používáme i na jiné věci. Využíváme například jeho schopností podpořit pocení, snížit horečku, působit příznivě na horní cesty dýchací a usnadnit nemocnému vykašlávání. Užitečná je také jeho vlastnost působit močopudně. Ocení to lidé s nemocnými ledvinami a srdcem. Jejich organismus totiž nedokáže dostatečně efektivně vylučovat vodu. Šťávu z bezu můžete vyzkoušet také na mírnění bolestí trojklaného nervu nebo při migrénách. Tehdy se uplatní jeho tišící a protizánětlivé účinky na nervovou soustavu. Někdy pomáhá i při bolestech kloubů.

Bezinkový sirup, který se dá koupit v lékárnách, obsahuje hodně vitamínu C. Lze ho vyzkoušet na podporu imunity, ale i jako antioxidant. Tedy proti agresívním kyslíkovým radikálům, jejichž množství zvyšuje kouření, alkohol, špatné životní prostředí, ale i přemíra problematických tuků v našem jídelníčku. Chlazený neslazený čaj z květů lze vyzkoušet i při zažívacích potížích, třeba plynatosti, nevolnosti a pomalém trávení. Nebo při nedostatečné činnosti žlučníku.

Hlavní význam plodů bezu spočívá v tom, že tiší bolesti nervového původu. Pomáhají při zánětech nervů (neuritidě a nerugalii), například trojklaného nervu, sedacího nervu (ischias) a při výhřezu meziobratlové ploténky páteře. Dobrým doplňkem léčby je masírování bolavých míst olejovým extraktem z listů černého bezu.

Zdroje: https://www.novinky.cz/zena/zdravi/473425-co-vsechno-umi-cerny-bez.html